Ga naar inhoud

Naaiatelier Lombardijen

Het naaiatelier in Lombardijen is een plek voor vrouwen in deze wijk om zichzelf te ontwikkelen, een sociaal netwerk op te bouwen en arbeidsvaardigheden te leren. Zelfs het behalen van een mbo-diploma behoort tot de mogelijkheden. Het Naaiatelier is een initiatief van Havensteder in samenwerking met Talentfabriek010 en Huurders Platform Lombardijen.

“In deze wijk is een groot aantal woningen gerenoveerd,” zegt Mireille van den Berg van Talentfabriek010. “Maar wat opvalt is dat veel woningen geen gordijnen hebben. Met het naaien van eigen gordijnen worden wijkbewoners actief betrokken bij het opknappen van de buurt én leren ze elkaar beter kennen.”

Mireille vertelt er meteen bij dat het Naaiatelier geen gezellig koffieclubje of naaicursus is. “Wij bieden vrouwen echt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling te werken. Ze doen werkervaring op, leren beter Nederlands spreken en kunnen op het Zadkine een mbo-opleiding doen. Zo krijgen ze betere kansen op de arbeidsmarkt.”

Jo-Anna van Engel is een goed voorbeeld van waar een initiatief als het Naaiatelier toe kan leiden. “Een paar jaar geleden raakte ik werkloos. Mijn moeder was altijd aan het naaien, dus toen ik er achter kwam dat op 1 minuut van mijn huis in Feijenoord een naaiatelier van Talentfabriek010 zat, heb ik mijn leven omgegooid. Nu ben ik hier twee dagen per week vaste begeleidster, geef ik drie dagen les op een vmbo-school en ga ik mijn eigen naaibedrijf starten.”