Hart van Zuid

Het gebied rond Winkelcentrum Zuidplein en Ahoy ondergaat op dit moment een metamorfose. Doel: het maken van een nieuw bruisend stadscentrum; een plek waar bewoners, bezoekers en ondernemers zich helemaal thuis voelen. Dat betekent dat het gebied ingrijpend op de schop gaat. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • Het Ahoy-complex wordt gerenoveerd en uitgebreid met een congrescentrum, muziekhal, bioscoop en hotel.
  • De Gooilandsingel wordt een autoluw plein, de verbindende schakel voor heel Hart van Zuid.
  • Midden in het gebied komt een nieuw Kunstenpand dat ruimte biedt aan een theater en een bibliotheek.
  • In het voormalig deelgemeentekantoor komt het eerste 50-meterzwembad van Rotterdam.
  • Er wordt fors geïnvesteerd in het aanwezige talent.
  • Het gebied krijgt betere en makkelijkere bus- en metroverbindingen. Het reizigerscomfort wordt verbeterd door een ingrijpende herinrichting van het bus- en metrostation.

Met Hart van Zuid wordt gebouwd een nieuw stadscentrum, een bruisende plek voor iedereen

De metamorfose moet Hart van Zuid economisch, sociaal en cultureel versterken. De veranderingen zijn straks in heel Rotterdam Zuid merkbaar. Deze ambitie vergt unieke aanpak met een totaal nieuw organisatie- en samenwerkingsmodel, waarin de rolverdeling tussen overheid (gemeente Rotterdam) en markt (Heijmans en Ballast Nedam) opnieuw wordt uitgevonden.

Begin 2021 heeft Hart van Zuid uiteindelijk zijn definitieve nieuwe, uitnodigender gezicht: een bruisend centrum waar elke dag van alles te zien, doen en beleven is. Een aangename plek om te wonen, groeien en ondernemen. Tot die tijd zijn er echter een paar belangrijke mijlpalen. Zo wordt eind 2017 het nieuwe zwembad opgeleverd, een jaar later worden de gerenoveerde Ahoy Hallen opgeleverd, gevolgd door, begin 2018, het congrescentrum van Ahoy. Halverwege 2019 wordt het hotel opgeleverd en in december 2019 volgt het Kunstenpand met daarin de nieuwe bibliotheek en theater. Eind 2020 wordt het openbaar gebied heringericht en het nieuwe ov-knooppunt in gebruik genomen, In 2021 is het laatste deelproject klaar: de uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein.

De partners