‘Een eigen huis ontwikkelen, was onze droom’

‘Een eigen huis ontwikkelen, was onze droom’

Gian en Safiya maakten hun droomhuis op de bovenste verdieping van Overtuin

 

Zuid is steeds meer een geliefde woonplek. Huidige bewoners verhuizen steeds minder de wijk uit als ze het beter krijgen en nieuwe bewoners weten Zuid inmiddels goed te vinden. In de serie 'Bewoners op Zuid' vertellen nieuwe en oude Zuiderlingen hun woonverhaal. Dit keer Gian en Safiya die  aan de Laan op Zuid hun droomhuis maakten, op de bovenste verdieping van het gebouw Overtuin.

‘Toen ik van Goeree-Overflakkee naar Rotterdam kwam om te studeren, vond ik een studentenkamer op Zuid,’ vertelt Gian, zittend in kleermakerszit op zijn loungebank, in zijn net opgeleverde woning. ‘Het deed meteen wat met me. Ik kon mijn geluk niet op, dat ik als Feyenoordfan dichtbij de Kuip woonde. Maar ook de mentaliteit van Zuid vond ik leuk. Later heb ik een poosje in het centrum gewoond, maar met Safiya samen ben ik toch weer teruggekeerd naar Zuid. Hier ben ik op mijn plek.’
Safiya komt uit de gigantische, fonkelnieuwe keuken de woonkamer ingelopen, zet de theekoppen op de salontafel en gaat naast Gian zitten. ‘We hebben een tijd samengewoond op het W.G. Witteveenplein,’ vertelt ze. ‘Ook een heel leuk huis was dat. Daarna kochten we een appartement in die flat, daar.’ Ze wijst naar buiten, naar het woongebouw bovenop de MediaMarkt op de Beijerlandselaan. ‘Vanuit onze slaapkamer zagen we ons nieuwe huis gebouwd worden.’
Gian: ‘Want ondertussen waren we in dit avontuur gestapt.’
Dit avontuur is het CPO-project Overmaas. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, wat inhoudt dat een groep particulieren de handen ineenslaat om hun eigen woningen te realiseren. ‘Mijn eigen huis ontwikkelen was altijd al een droom. Nu die kans zich voordeed, op een plek die wij heel tof vinden, moesten we er gewoon voor gaan,’ vertelt Gian. ‘Er zitten risico’s aan, want je moet een bepaald bedrag inleggen voor de voorfinanciering. Maar daar krijg je voor terug dat je gewoon helemaal kunt bepalen hoe je wilt wonen. Wij wilden veel ruimte, mooie zichtlijnen en een groot dakterras. Dat is allemaal gelukt.’

Licht en ruimte
De woning van Gian en Safiya bevindt zich op de bovenste laag het gebouw, dat direct aan de Laan op Zuid ligt. Ze schreven zich in voor de gehele verdieping, met de wens om op het dak te kunnen komen. Gian: ‘Ik wilde die kans benutten.’
Ze maakten een wensenlijst voor hun ultieme droomhuis. ‘Niet dat ons huis aan al die voorwaarden moest voldoen,’ zegt Safiya. ‘Maar om voor onszelf op een rijtje te zetten wat we leuk vinden. Mijn belangrijkste wens was dat het huis licht en ruimtelijk zou zijn.’
Die wens kwam uit. De woning van Gian en Safiya is buitengewoon groot. Aan alle kanten valt er daglicht de ruime woonkamer binnen. De royale glaspartijen bieden bovendien een weids uitzicht over de stad. Gian: ‘Dat je binnenkomt, en meteen de Erasmusbrug ziet in de verte, zijn dingen waar ik heel blij van word.’
Vanuit de woonkamer stap je zo het dakterras op, dat uitzicht biedt over de Maashaven, de Rijnhaven en de Kop van Zuid. Gian wijst naar een braakliggend terrein beneden: ‘Daar gaan ze binnenkort het Huis op Zuid bouwen, met onder meer een publiek zwembad.’
Het stel gaat voor de trap op, waar zich nog een kantoor, een badkamer, een gym en een tweede dakterras bevinden. Gian: ‘Ik wilde dichtbij Feyenoord wonen, dat was voor mij het belangrijkst. Nu kan ik de Kuip zien liggen vanaf mijn dakterras, en straks ook Feyenoord City. O ja, en daar…’ (wijst) ‘Daar woont mijn moeder.’
Safiya: ‘Dat was ook een wens van ons, dichtbij zijn moeder wonen. Van het lijstje dat we in het begin gemaakt hebben, is eigenlijk bijna alles afgevinkt.’

Op de groei
De woning is op de groei ontworpen. Dat heeft een reden: ‘We willen allebei graag kinderen,’ zegt Gian. ‘Dus moest het voor de toekomst ruim zijn en genoeg kamers hebben.’ Het stel creëerde zelfs twee badkamers, één boven, één beneden. ‘We hebben de woning expres zo ingedeeld, dat de ruimtes allemaal in verbinding staan met elkaar: als er kinderen komen, kunnen ze straks rondjes rennen.’ Ook buitenruimte was belangrijk. ‘Naast de twee terrassen hebben we een gezamenlijke binnentuin, die we met onze buren delen.’
Over die buren gesproken, dat is misschien nog wel het leukste van die hele CPO: Gian en Safiya wonen nog maar drie weken in hun nieuwe huis, maar de buren kennen ze al jaren. ‘Als je met zijn allen bezig bent je eigen huis te bouwen, dan heb je al zoveel beleefd met elkaar,’ zegt Gian. ‘Het was natuurlijk lang niet altijd makkelijk. Er zijn tranen gevloeid, het is stressvol geweest en de architecten (Jager Jansen en Joke Vos, red.) hebben het heel zwaar gehad. Sommige buren hebben zich als bestuursleden van het project tijdens het hele traject extreem hard ingespannen om van het project voor elkaar te krijgen, en dat naast hun gewone banen. Die mogen hier ongelimiteerd suiker komen lenen.’
De bewonersgroep van Overmaas is heel gemixt: jonge stellen, gezinnen met kinderen, stellen waarvan de kinderen al uit huis zijn. Gian: ‘Ik ben ervan overtuigd dat dit een heel leuke wijk is om op te groeien. Multicultureel, arm en rijk door elkaar heen, ik denk dat dat heel goed voor je is. En alles bevindt zich op steenworpafstand: scholen, vriendjes, winkels, speeltuinen, sportclubs. Dat mijn moeder zo dichtbij woont, is natuurlijk ook heel fijn. Voor haar en voor ons.’
Hoewel het koppel de afgelopen jaren vaak verhuisd is, hebben Gian en Safiya nu het gevoel dat ze geland zijn. Gian: ‘We hebben ons droomhuis gebouwd.’
Safiya: ‘Hier gaan we oud gaan worden.’